IMF positiever over eurozone, pessimistischer over VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de economische groei in de eurozone dit jaar zal uitkomen op 1,7 procent en in 2017 op 1,5 procent. Het IMF is zo lichtjes optimistischer dan in juli (1,6 en 1,4 procent), zo raakte vandaag bekend. De groeiverwachting voor de Verenigde Staten wordt dan weer grondig bijgeknipt. Volgens het muntfonds wordt de Europese economie ondanks de brexit ondersteund door een gunstige petroleummarkt en het soepele beleid van de Europese Centrale Bank, die vele miljarden in de economie pompt door waardepapier op te kopen om zo de economie aan te zwengelen. Duitsland krijgt meer groei toebedeeld. Voor Frankrijk en Italië, en ook Nederland, staat een lagere verwachting in de tabellen.

De definitieve gevolgen van de brexit laten volgens het fonds waarschijnlijk nog jaren op zich wachten. Ondertussen vergroot het Britse besluit om de EU te verlaten echter wel de onzekerheid over anti-EU-gevoelens in andere landen, terwijl de druk op politici om "populistische maatregelen" te nemen en zich af te wenden van het buitenland wereldwijd toeneemt. De Britten krijgen dit jaar een iets hogere groei (1,8 procent) toebedeeld, maar de verwachting voor 2017 gaat dan weer lager tot 1,1 procent.

De grootste verandering is er voor de Verenigde Staten: -0,6 procentpunt tot 1,6 procent dit jaar en -0,3 procentpunt tot 2,2 procent in 2017. Het IMF wijst hierbij naar een mindere eerste jaarhelft onder invloed van lagere bedrijfsinvesteringen.

De mondiale groeiverwachting blijft ongewijzigd op 3,1 procent voor dit jaar en 3,4 procent in 2017. In 2015 was er nog +3,2 procent. In historisch opzicht gaat het om matige groeicijfers. Het IMF waarschuwt voor het toenemende protectionisme, zowel in de VS in dit verkiezingsjaar als in het post-brexit Europa.

bron: Belga