Clinton bouwt voorsprong tot 5 procentpunt uit na eerste debat

Clinton bouwt voorsprong tot 5 procentpunt uit na eerste debat

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft na het eerste televisiedebat met haar Republikeinse opponent Donald Trump een voorsprong van vijf procentpunt uitgebouwd, zo blijkt uit een vannacht gepubliceerde opiniepeiling van CNN/ORC. Onder de waarschijnlijke kiezers behaalt de vroegere First Lady 47 procent en de vastgoedmagnaat 42 procent van de stemintenties. Zij won vooral aanhang bij mannen en onafhankelijke kiezers.

Begin september lag Trump in een peiling van CNN nog aan de leiding met 45 procent van de stemintenties, tegen 43 procent voor Clinton.

De Libertair Gary Johnson is nu goed voor zeven procent en ecologiste Jill Stein 2 procent.

Zowat zes op tien kiezers zegt dat Clinton het tijdens het debat van 27 september beter heeft gedaan dan Trump.

De peiling was volgens CNN overwegend rond vooraleer de krant New York Times zaterdag berichtte dat Trump bijna twintig jaar lang geen inkomstenbelasting zou hebben betaald.

Het bevraagde staal van de bevolking bestond uit 1.501 mensen, onder wie 1.213 waarschijnlijke kiezers. De opiniepeiling liep tussen woensdag en zondag. De foutmarge onder de waarschijnlijke kiezers bedraagt drie procentpunt.

In een peiling van Politico/Morning Consult, afgenomen tussen 30 september en 2 oktober, komt de Democratische kandidate uit op 42 en de Republikein op 36 procent. Johnson strandt op 9 en Stein op 2 procent. Voor het debat had Trump een voorsprong van een procentpunt.

Een peiling van televisiezender CBS dicht Clinton 45 procent en Trump 41 procent toe.

bron: Belga