Afghaanse leger lijkt controle over Kunduz terug te winnen na bestorming door taliban

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Afghaanse regeringsleger lijkt de controle over Kunduz terug te zullen winnen nadat de stad in de nacht van zondag op maandag werd bestormd door talibanstrijders. Dat melden de Afghaanse autoriteiten dinsdag. "Deze nacht zullen we de rest van de stad bevrijden", verklaarde politiewoordvoerder Mahfosullah Akbari. De taliban werden maandagochtend al verdreven uit het centrum van Kunduz. Volgens Akbari kwamen daarbij veertig talibanstrijders om het leven.

De gevechten zouden zich volgens de politiewoordvoerder nu concentreren in zes gebieden aan de rand van de noordelijk gelegen stad, waar de taliban zich in de huizen van burgers zouden verschansen. De Afghaanse politie en veiligheidstroepen zouden die huizen dinsdagnacht willen bestormen om zo een einde te maken aan de gevechten.

Het is niet de eerste keer dat het strategisch belangrijke Kunduz in handen valt van de taliban. De rebellengroep kon er vorig jaar in september al eens twee weken de plak zwaaien. Dat kwam toen als een grote schok voor de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap, omdat het de eerste keer was sinds het ontstaan van de taliban in 2001 dat de opstandelingen een stad konden veroveren.

Bron: Belga