Facebook lanceert lightversie Messenger

Facebook lanceert binnenkort een app voor zwakke smartphones. Messenger Lite is minder groot dan de normale app en verbruikt minder data. Met de toepassing wil het bedrijf gebruikers bereiken die geen toegang hebben tot de nieuwste smartphonemodellen, zoals in ontwikkelingslanden.

“Met Messenger Lite kunnen meer mensen contact houden, onafhankelijk van netwerkomstandigheden of opslaglimitaties op hun Android-apparaten”, maakte David Marcus bekend, die bij Facebook verantwoordelijk is voor Messenger. De app is 10MB groot, terwijl de klassieke versie 48,6MB telt. Bovendien zou de toepassing goed moeten werken op alle Android-apparaten, ook op oudere en goedkopere modellen, verzekert het sociaalnetwerk.

Alle belangrijke functionaliteiten van de normale app zouden ook op de lightversie werken, zoals het versturen van berichten en foto’s. Al zullen de gebruikers geen stickers kunnen sturen, maar ze enkel kunnen ontvangen.

De app verschijnt in een eerste fase in Kenia, Tunesië, Maleisië, Sri Lanka en Venezuela. Wanneer dat precies zal zijn, kon Marcus nog niet bekendmaken. Later zouden andere landen volgen, alleen is het niet duidelijk of dat enkel in ontwikkelingslanden zal zijn of ook in Europa.

Facebook-topman Mark Zuckerberg droomde eerder al luidop van een wereld waar iedereen toegang heeft tot het internet en met elkaar in verbinding staat. Maar zijn bedrijf is niet het enige dat zich steeds meer op ontwikkelingslanden richt. Eerder kondigde YouTube al aan een app te lanceren in Zuidoost-Azië die kan draaien op minder goede hardware en met een slechte netwerkverbinding.