Kalmthoutse Heide wordt stiltegebied van drie sterren

Kalmthoutse Heide wordt stiltegebied van drie sterren

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft voor een periode van vijf jaar een kwaliteitslabel van drie sterren uitgereikt aan het stiltegebied Kalmthoutse Heide. Dat meldt haar kabinet. Het gaat om het hoogst haalbare kwaliteitslabel voor een stiltegebied. Het Belgisch-Nederlandse Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en de gemeentebesturen van Kalmthout en Essen ijverden al langer voor het label en dienden voor de zomer een dossier in, nadat de provincie Antwerpen bijna een jaar lang een akoestisch onderzoek met geluidsmetingen had uitgevoerd. De initiatiefnemers gaan nu samen met de provincie en de Vlaamse overheid een engagementsverklaring aan om voortaan in hun beleid rekening te houden met de stiltekwaliteit in het gebied.

“Het belang van een stiltegebied voor een goede leefomgeving is groot, want stilte brengt mensen tot rust”, stelt minister Schauvliege. “Het is vandaag de dag vaak een hele oefening deze stilte nog ergens te horen.”

Een stiltegebied houdt onder meer in dat de geluiden van fauna en flora overheersen op storende achtergrondgeluiden zoals die van verkeer of bedrijven. Na deze nieuwe erkenning zijn er in Vlaanderen zeven stiltegebieden. Naast de Kalmthoutse Heide gaat het om de Scheldeoevers in Bornem, De Liereman in Oud-Turnhout, Gerhagen in Tessenderlo, Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi, Altenbroek in Voeren en Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal.

bron: Belga