Johan Simons verlaat NTGent

Johan Simons verlaat NTGent

Stadstheater NTGent bergt zijn Europese ambities op omdat de subsidies die plannen niet toelaten. Artistiek leider Johan Simons, die sinds juli 2015 weer in Gent aan de slag was, vertrekt daarom, maar bereidt wel de overgang voor tot september 2018. Zijn contract duurde normaliter tot 2021. Dat schrijft De Standaard. Simons keerde in 2015 na vijf jaar bij de Münchner Kammerspiele terug met een ambitieus plan over een ‘Europees theaterplatform’. Een as van internationale theaterhuizen zou samen grote producties maken en onderling voorstellingen uitwisselen. NTGent vroeg daarom 3,6 miljoen euro aan in zijn subsidiedossier, maar de beoordelaars gingen daar niet in mee. Pas na een deliberatie kreeg het Gentse theater te elfder ure 2,7 miljoen euro, een status quo.

Bij het doorrekenen van de plannen besloot de raad van bestuur van het stadstheater om niet mee te stappen in het Europese theaterplatform. In de eerste jaren van Simons als artistiek leider in Gent, van 2005 tot 2010, proefde het huis al eens van het internationale werk en belandde in de rode cijfers.

Simons regisseert tot september 2018 nog twee producties per seizoen in Gent en bereidt mee de overgang voor. Kurt Melens blijft algemeen directeur.

bron: Belga