Europese Commissie “neemt akte” van ongeldig referendum in Hongarije

Europese Commissie "neemt akte" van ongeldig referendum in Hongarije

De Europese Commissie heeft “akte genomen” van het ongeldige Hongaarse referendum over de Europese spreidingsplannen voor vluchtelingen. “We respecteren de democratische wil van het Hongaarse volk, zowel van zij die gestemd hebben als van zij die niet gestemd hebben”, zo verklaarde de woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker. Meer dan 98 procent van de Hongaarse kiezers sprak zich zondag in een referendum uit tegen de verplichte opvang van vluchtelingen in hun land. Maar de volksraadpleging bleek ongeldig omdat slechts 40,4 procent van het electoraat kwam opdagen. Voor een geldig referendum moet minstens de helft van de kiezers een stem uitbrengen. De oppositie had tot een boycot opgeroepen.

“Als het referendum geldig was geweest, hadden we gezegd dat we er akte van nemen. Nu het referendum door de kiescommissie ongeldig is verklaard, nemen we daar ook akte van”, zo reageerde de woordvoerder van Juncker. Toen een journalist even later polste naar de eventuele impact van het resultaat op het Europese vluchtelingendebat, luidde het antwoord: “ik weet niet over welk resultaat u het heeft”.

De woordvoerder beklemtoonde dat Hongarije verplicht is om het Europese acquis na te leven. Dat betekent in concreto dat het land moet deelnemen aan het tijdelijke spreidingsplan voor 160.000 vluchtelingen dat vorig jaar door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten is goedgekeurd. Over het voorstel voor een permanent mechanisme voor de spreiding van vluchtelingen in noodsituaties hebben de lidstaten nog geen akkoord bereikt.

Op de aankondiging van premier Viktor Orban dat hij “de wil van het volk” wil weergeven in de Hongaarse grondwet, wou de zegsman van de Commissie niet rechtstreeks reageren. Wel herinnerde hij in algemene termen aan de primauteit van het Europees recht.

bron: Belga