Artsen zonder Grenzen voert actie tegen aanvallen op ziekenhuizen in conflictgebieden

Artsen zonder Grenzen heeft actiegevoerd in de Brusselse gemeente Elsene. De hulporganisatie klaagde er de aanhoudende aanvallen op de ziekenhuizen, het medisch personeel en de patiënten in oorlogsgebieden aan. Op het Heilig-Kruisplein, vlakbij Flagey, waren om 17.00 uur 77 mensen samengekomen. Ze hadden een blad papier bij met daarop de boodschap “Not a target” (“geen doelwit”). De actievoerders staan symbool voor de 77 aanvallen tegen ziekenhuizen, die de afgelopen twaalf maanden in vooral Syrië, Jemen en Afghanistan hebben plaatsgevonden.
De actie vindt plaats exact één jaar nadat in het Afghaanse Kunduz een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd werd door het Amerikaanse leger. Daarbij vielen toen 42 doden.

Artsen zonder Grenzen eist nu dat er werk wordt gemaakt van de effectieve naleving van resolutie 2286, die in mei door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen. In die tekst staat namelijk dat medische instellingen en medisch personeel in oorlogsgebieden absolute bescherming moeten genieten.
“Rusland en andere landen van de VN-Veiligheidsraad moeten de resolutie respecteren en een einde maken aan de complete minachting voor de menselijkheid, die vandaag in (de Syrische stad) Aleppo plaatsvindt”, stelt Artsen zonder Grenzen.

bron: Belga