UITGELEGD. Wat verandert er aan de pomp?

Vanaf volgend jaar is het in ons jaar niet meer mogelijk om Super 95 te tanken. De brandstof wordt vervangen door een milieuvriendelijkere versie.

Waarom verdwijnt Super 95?

Om de uitstoot van broeikasgassen in de vervoersector terug te dringen, wordt al sinds 2009 een deel bio-ethanol in de benzine gemengd. Maar vanaf volgend jaar wordt een versnelling hoger geschakeld en verdubbelt het gehalte bio-ethanol naar 10%. Dit nieuw type benzine krijgt de naam E10 en kan je herkennen aan de groene stickers met “Benzine 95 E10”.

Kan mijn voertuig met deze nieuwe vloeistof rijden?

Niet elke auto is geschikt voor de nieuwe brandstof, maar de FOD Economie maakt zich sterk dat vandaag negen benzinevoertuigen op tien compatibel zijn met 95 E10. Bovendien kan het merendeel van de benzinevoertuigen die na 1 januari 2000 werden gebouwd met de nieuwe brandstof rijden. Om te controleren of je auto geschikt is voor de nieuwe brandstof, kunnen chauffeurs gebruik maken van een app van automobielfederatie Febiac.

Als je een wagen hebt die beter geen E10 gebruikt, zal je moeten overschakelen op Super 98. Geen paniek als je per ongeluk eens E10 tankt. De volgende keren moet je gewoon Super 98 tanken om de wagen te ‘spoelen’. Herhaald tanken met E10 kan op lange termijn wel schade aanrichten. Vooral met oldtimers en sportwagens is het opletten geblazen.

Wat zal het mij kosten?

Er wordt verwacht dat bestuurders voor E10 iets dieper in de buidel moeten tasten. Hoeveel duurder het zal zijn, is nog niet bekend. Maar er zijn geruchten dat de milieuvriendelijkere versie één tot drie eurocent per liter meer kost dan Super 95.

Wat zijn de reacties?

Uit een enquête van mobiliteitsclub VAB bij 540 benzinerijders (benzine 95) blijkt dat lang niet iedereen positief staat tegenover de komst van de nieuwe E10 benzine. “De consument wil een keuzevrijheid tussen de nieuwe 95 E10 en de klassieke Super 95”, laat VAB weten. De mobiliteitsorganisatie vraagt daarom aan de petroleumsector om in voldoende tankstations nog klassieke Super 95 aan te bieden.