ING deelt mokerslag uit

ING gaat tegen 2021 zo’n 3.500 jobs schrappen, dat maakte de directie bekend op een bijzondere ondernemingsraad. Wereldwijd staan er 7.000 banen op de tocht. Ook ongeveer de helft van de kantoren van ING en Record Bank zou op de schop gaan.

Een deel van de banen zullen “verzelfstandigd” worden en maximaal 1.700 werknemers zullen effectief ontslagen worden, schrijft Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, in een brief aan het personeel. “De gevolgen van onze intentie komen hard aan en ik ben mij bewust van de emotionele impact die deze mededeling op jullie heeft. Wij zijn er niettemin van overtuigd dat deze transformatie essentieel zou zijn om op lange termijn een sterke en toonaangevende onderneming te blijven.” De topman bevestigt ook dat ING en Record Bank fuseren en samen 650 kantoren zullen overhouden. Dat betekent dat er dus 600 moeten verdwijnen, samen met de naam Record Bank.

De vakbonden spreken van “een sociaal bloedbad”. “We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo’n vaart zou lopen”, stelt Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK. “Dit is een regelrechte slag in het gezicht van het personeel dat zich dagelijks inzet voor het winstgevende bedrijf dat ING is”, reageert Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB. Hij is vooral verrast door het hoge aantal naakte ontslagen. Vandaag starten er ondernemersraden, die tot donderdag zouden duren. Na het vakbondsoverleg kondigde de socialistische bediendebond aan dat ze vrijdag 7 oktober zullen staken.