Referendum Hongarije – Hongaren naar de stembus

Meer dan 8 miljoen geregistreerde Hongaren spreken zich vandaag/zondag in een referendum uit over het plan van de Europese Unie om quota op te leggen aan de lidstaten voor het opnemen van migranten en vluchtelingen. Verwacht wordt dat het plan massaal wordt verworpen. De stembussen blijven open tot 19 uur. De uitslag zou later op de avond bekend raken.
De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zich altijd erg verzet tegen het plan van de EU. Hij suggereerde onlangs dat de meer dan 1 miljoen migranten die in Europa zijn aangekomen sinds vorig jaar zouden moeten uitgedreven worden naar een “groot eiland”.
De vraag waarop moet geantwoord worden met ja of nee, luidt: “Vindt u dat de Europese Unie de macht moet hebben om – zonder het Hongaars parlement te raadplegen – te beslissen over de verplichte vestiging van niet-Hongaren in Hongarije?
Meer dan de helft van de geregistreerde Hongaren moeten ter stembus gaan, opdat het referendum geldig wordt verklaard. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van een overwinning van het nee-kamp. Europa heeft al laten weten dat de beslissing over quota niet kan worden omgekeerd.

Bron: Belga