"Dieren verdienen een eigen politiekorps"

Het aantal meldingen van dierenleed is de voorbije twee jaar fel toegenomen. Om dit probleem aan te pakken, wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een ‘echte’ dierenpolitie in het leven roepen.

Paarden die tijdens kletsnatte herfstdagen geen beschutting hebben, schapen die niet geschoren worden of honden die door hun baasjes verwaarloosd worden: zo’n issues zijn schering en inslag in Vlaanderen. Terwijl er tussen juli 2014 en december 2014 gemiddeld 160 meldingen binnen kwamen, steeg het aantal een jaar later met 88% naar 301 klachten per maand. En voor 2016 zijn de cijfers nog hoger. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden gemiddeld 370 aangiften per maand ingediend.

Daarnaast blijft ook het aantal in beslag genomen dieren stijgen: in 2014 waren dat er 185 per maand, in 2015 196 per maand en dit jaar zijn er dat al meer dan 200 per maand. Het aantal waarschuwingen en processen verbaal zitten eveneens in de lift. Dat waren er respectievelijk 26 en 17 per maand in 2014. De voorlopige cijfers voor 2016 tonen 34 waarschuwingen en 36 processen verbaal per maand.

consequente controles

Voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) betekent deze evolutie een aansporing om de opstap te maken naar een “echte dierenpolitie”. “Na twee jaar begint het beleid voor de dieren vruchten af te werpen”, reageert Weyts. “We maken een inhaalbeweging. Maar ik wil nog verder investeren in kordate en consequente controles.”

De minister is daarom van plan om de inspectiedienst Dierenwelzijn uit te breiden. Het gaat om een capaciteitsuitbreiding van maar liefst 60%, met heel wat extra inspecteurs. Dat zou de dienst voldoende armslag moeten geven om alle meldingen op te volgen en op te treden waar nodig.

Foto Pexels