Apotheker kan belangrijke rol spelen in opsporing diabetes 2

Apotheker kan belangrijke rol spelen in opsporing diabetes 2

Apothekers zouden een grotere rol kunnen spelen bij ziektepreventie. Zo zouden apothekers bijvoorbeeld kunnen ingezet worden voor het opsporen van diabetes. Dat zegt Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld). Saeys verwijst naar een proefproject van het Koninlijk Limburgs Apothekersverbond dat in Houthalen-Helchteren is uitgevoerd. Daarbij werden 1.369 mensen gescreend op diabetes type 2. Uit de screening bleek dat 405 mensen al in een voorstadium zitten en dat er al 19 mensen diabetes type 2 hebben.

De screening bestond uit een vragenlijst met vragen naar gewicht, leeftijd, buikomtrek, eetgewoonten, hoge bloeddruk, enz… Op die manier werden risicogroepen in kaart gebracht. Die werden dan met een bloedprik op hun bloedsuikergehalte gecontroleerd.

Vlaams parlementslid Freya Saeys: “Als men het risico op diabetes type 2 tijdig kan vaststellen, kan de patiënt zijn levensstijl aanpassen, wat een enorme winst kan beteken zowel voor de patiënt als voor de gemeenschap. Rekening houdend met een minimale kost van 5.000 euro per jaar zou deze methodiek uitgerold over het hele land over een periode van twintig jaar niet minder dan 1,7 miljard euro kunnen uitsparen. Een enorm bedrag in tijden van budgettaire besparingen”.

Volgens Saeys, zelf huisarts, kunnen de apothekers een belangrijke rol spelen op het vlak van preventie “omdat ze een breder doelpubliek bereiken”. “Ik ondervind zelf ook uit de praktijk dat er een groot aantal mensen zijn die niet bij de huisarts terechtkomen, maar zij komen dikwijls wel bij een apotheker terecht. Die zouden zeker bij een dergelijke screeningsmethodiek in aanmerking komen”, aldus Saeys.

Saeys legde de kwestie voor aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Saeys: “Hoewel de minister het belang van diabetes type 2 onderstreepte als gezondheidsprobleem, bleef hij voorlopig nog op de vlakte over de invoering van een algemene screeningsmethodiek bij apothekers. Minister Vandeurzen verklaarde dat dit ook zal meegenomen worden naar de komende gezondheidsconferentie in relatie met andere screeningsmethodes bij artsen.”

bron: Belga