G4S mag Antwerps inloopcentrum voor daklozen uitbaten

G4S mag Antwerps inloopcentrum voor daklozen uitbaten

Het Antwerpse inloopcentrum voor daklozen De Vaart zal in de toekomst uitgebaat worden door een consortium van multinational G4S Care en de hotelgroep Corsendonk. Dat heeft de Antwerpse OCMW-raad donderdagavond beslist. Het consortium was ook al als beste kandidaat uit het juryrapport van de openbare aanbesteding gekomen omdat het focust op zelfredzaamheid en medewerkers efficiënter zou kunnen inzetten. De voorbije weken was er heel wat kritiek op de nakende keuze, omdat die symbool zou staan voor de “vermarkting” van de sociale zorg. In De Vaart kunnen daklozen terecht voor onder meer hulpverlening en praktische diensten. De voorbije 18 jaar was de uitbating in handen van CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk). Daar komt in principe volgende zomer verandering in.
Oppositiepartij Groen heeft het in een eerste reactie over “een mokerslag voor alle sociaal werkers die zich al jarenlang dag in dag uit inzetten om mensen die het moeilijk hebben er weer bovenop te helpen”. Het is de eerste keer dat in Antwerpen een sociaal project wordt toegekend aan een commerciële speler, stelt de partij vast. “In de toekomst zal niet langer de cliënt, maar wel de winst centraal komen te staan.” Ook sp.a had het eerder al over “de langzame afbraak van het sociale middenveld”.
Het Antwerpse stadsbestuur blijft echter achter de keuze staan om nieuwe partners te zoeken om het sociaal beleid mee uit te bouwen. “Zij kunnen zorgen voor nieuwe, frisse ideeën”, laat OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) via zijn woordvoerder weten. “De bestaande uitbaters krijgen ook nog de kans om mee te dingen en in twee andere dossiers die donderdag op tafel lagen – rond arbeidszorg en intrafamiliaal geweld – haalden zij het wél. Het gaat trouwens niet om een besparing ten opzichte van CAW, want het vooraf vooropgestelde budget wordt volledig gebruikt.”

bron: Belga