“Uitlatingen Geert Bourgeois rond Staatsveiligheid zijn regelrechte schande”

Uitlatingen Geert Bourgeois rond Staatsveiligheid zijn regelrechte schande

Een “regelrechte schande” en “een minister-president totaal onwaardig”. Björn Rzoska, Vlaams fractieleider voor Groen, reageert scherp op de uitlatingen van minister-president Geert Bourgeois over de brief waarin de Staatsveiligheid waarschuwt voor de intrede het Chinese staatsbedrijf State Grid bij Eandis. “Verdedigt Bourgeois de belangen van de Vlaming of van een commerciële partner?”, vraagt Rzoska zich af. Bij de start van het Overlegcomité noemde Bourgeois de veelbesproken nota van de Staatsveiligheid “maar een papiertje”. “Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op ‘open source’ vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister (van Justitie) Geens gemakkelijk besparingen kan vinden”, voegde hij eraan toe.

Björn Rzoska vindt het een “regelrechte schande” dat Bourgeois zich op deze manier uitlaat. “Hij negeert alle rode lichten. De Staatsveiligheid is een gespecialiseerd veiligheidsdienst, dit is een minister-president totaal onwaardig.” Rzoska vraagt zich ook af of Bourgeois wel met de Staatsveiligheid contact heeft opgenomen om het rapport te raadplegen waarop de brief is gebaseerd.

Met zijn verklaringen zet Bourgeois bovendien zijn federale collega’s in hun blootje, vindt Rzoska. “Eandis, nu de federale begroting… Blijkbaar denkt de minister-president steevast dat hij de waarheid in pacht heeft.”

Intussen heeft ook federaal vicepremier en Geens’ partijgenoot Kris Peeters (CD&V) gereageerd. “We moeten net meer investeren in de Staatsveiligheid, in de strijd tegen terreur. Het is goed dat iedereen voor eigen deur veegt. We moeten niet zeggen tegen elkaar waar we moeten investeren.”

bron: Belga