“Groot politicus met onvermoeibare inzet voor de vrede”

Groot politicus met onvermoeibare inzet voor de vrede

Eerste minister Charles Michel zegt met spijt te hebben vernomen dat de voormalige Israëlische president Shimon Peres (93) is overleden. “Een groot politicus met een onvermoeibare inzet voor de vrede heeft ons verlaten”, reageert hij in een persbericht. “Zijn hele leven lang heeft Shimon Peres zich ingespannen om een vredelievend samenleven in te voeren in een van de meest onrustige gebieden van de wereld”, aldus Michel. “Zijn politiek parcours is een bron van inspiratie. Zowel door de lange duur van zijn loopbaan, als door zijn vastberadenheid om Palestijnen en Israëliërs in vrede te laten samenleven.”

De premier herinnert zich hoezeer Shimon Peres zich tijdens de Akkoorden van Oslo (voor vrede tussen Israël en de Palestijnen) heeft geëngageerd. Peres kreeg daarvoor samen met de toenmalige eerste minister Yitzhak Rabin en de toenmalige Palestijnse leider Yasser Arafat in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede.

Michel betuigt nog in naam van de Belgische regering zijn medeleven aan de familie en de naasten van Shimon Peres en aan het Israëlische volk.

bron: Belga