Debat Septemberverklaring begint met confrontatie tussen sp.a en N-VA

Debat Septemberverklaring begint met confrontatie tussen sp.a en N-VA

Het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement is begonnen met een felle confrontatie tussen oppositiepartij sp.a en meerderheidspartij N-VA. Inzet: doen Vlaanderen en de Vlaamse regering het nu goed of niet? Volgens sp.a staart de regering zich blind op het begrotingsevenwicht en heeft ze onvoldoende oog voor de impact van de besparingen en facturen op de mensen. Volgens N-VA mist die kritiek echter “elke geloofwaardigheid” en doet Vlaanderen het wél goed. Minister-president Geert Bourgeois bestempelde de sp.a zelfs als “hypocriet”. Na een incidentje over Eandis debatteerde het Vlaams Parlement deze voormiddag over de Septemberverklaring die Vlaams minister-president Geert Bourgeois maandag heeft afgelegd. Oppositiepartij sp.a mocht de aftrap geven. Volgens fractieleider Joris Vandenbroucke staart de ploeg van Bourgeois zich blind op de cijfers en het begrotingsevenwicht en verliest ze zo de mensen uit het oog. “Uw regering is zo gefixeerd op de cijfers dat ze geen oog heeft voor de mensen. (…) Uw budget lijkt misschien in evenwicht, maar Vlaanderen is dat zeker niet.”

Bovendien is het palmares van twee jaar N-VA-beleid, Vlaams en federaal, zelfs puur cijfermatig niet zo fraai. “Op twee jaar tijd is ons land van de kop van het Europese peloton naar de staart gegaan. De inflatie is bij de hoogste in Europa en federaal kijkt men aan tegen een put van 4,2 miljard euro”, aldus Vandenbroucke.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele ging in tegen die kritiek. Volgens hem schetst de sp.a een te negatief beeld van Vlaanderen en mist de socialistische kritiek “elke geloofwaardigheid”. “Als er nog problemen zijn, dan is dat voor groot deel om de puinhopen van socialistisch beleid op te ruimen”, sneerde Diependaele. Volgens hem liggen de mensen ook vooral wakker van jobs en kan de regering daar wel resultaten voorleggen.

Ook minister-president Geert Bourgeois pareerde de kritiek uit socialistische hoek: “U wentelt zich in negativisme. U doet alsof Vlaanderen een economisch kerkhof is. Maar de koopkracht is gestegen, er zijn meer jobs gecreëerd, er zijn meer startende bedrijven en de export zit op ongeziene hoogtes”. De Vlaamse regeringsleider deed de sp.a-kritiek af als “hypocriet”.

Sp.a nam ook het anti-radicaliseringsbeleid van de Vlaamse regering op de korrel. Het plan van de regering “loopt mank”. “Hoe is het mogelijk dat werkzoekenden in Vlaanderen strenger worden opgevolgd dan teruggekeerde Syrië-strijders?”, aldus Vandenbroucke.

bron: Belga