Lufthansa koopt Brussels Airlines voor een spotprijs

Na maanden van onduidelijkheid heeft Lufthansa de knoop doorgehakt: de Duitse luchtvaartmaatschappij zal Brussels Airlines volledig overnemen. Het akkoord met de Belgische aandeelhouders zou eind dit jaar rond moeten zijn.

De overname hing al langer in de lucht. In 2008 kochten de Duitsers zich voor 45% in bij de holding die Brussels Airlines in handen heeft. Toen legden ze daar 65 miljoen euro voor op tafel en wisten ze ook een optie op de resterende 55% te onderhandelen. Meteen werden er ook twee prijzen afgesproken: een normale prijs en soort ‘crisisprijs’. In normale omstandigheden zou Lufthansa 150 miljoen euro moeten betalen voor de resterende 55%. In crisisomstandigheden zou dat bedrag dalen tot 2,6 miljoen.

Die crisisformule wordt toegepast als Brussels Airlines een (nood)lening bij Lufthansa heeft lopen. Dat is al het geval sinds 2012, toen Brussels Airlines een kredietlijn van 100 miljoen euro kreeg. Daarvan staat momenteel nog 45 miljoen open. Eind 2015 wilde Brussels Airlines de lening nochtans terugbetalen, maar dat werd toen geweigerd door de Duitsers. En dat is ook de reden waarom de Belgische aandeelhouders zich bekocht voelen en bekijken of de aankoopprijs juridisch aangevochten kan worden. Lufthansa hoopt om alle onderhandelignen tegen 2017 volledig rond te hebben.

Intussen is het koffiedik kijken wat de Duitsers precies van plan zijn met Brussels Airlines. Eerder dit jaar zei Lufthansa dat Brussels Airlines onder de vleugels van lowcostdochter Eurowings zou komen, maar over die plannen wordt nu met geen woord gerept. De Belgische aandeelhouders hopen dat Brussels Airlines grotendeels op eigen benen mag blijven staan, net zoals de andere Lufthansa-dochters Swiss en Austrain Airlines.

Lufthansa heeft nog geen bijkomende informatie over de overname gelost. Momenteel bestaat er onduidelijkheid over de werkgelegenheid, de naam en het toekomstige businessmodel. De gesprekken hierover starten in oktober en kunnen volgens Brussels Airlines-woordvoerster Kim Daenen nog alle kanten op.