Israël neemt afscheid van Shimon Peres

A picture taken on May 22, 2016 shows Israeli President Shimon Peres welcoming the French prime minister before at the Peres Centre for Peace in the Israeli coastal city of Tel Aviv. Israeli ex-president and Nobel Peace Prize winner Shimon Peres died on September 28, 2016 some two weeks after suffering a major stroke, triggering an outpouring of grief for the beloved elder statesman. / AFP PHOTO / JACK GUEZ

In Israël is voormalig president Shimon Peres overleden in zijn slaap. De Nobelprijswinnaar voor de Vrede lag al twee weken in het ziekenhuis na een zware beroerte.

Het overlijden van de 93-jarige Peres kwam dus niet als een verrassing. Dinsdag nog waren zijn familieleden naar het Sheba Medical Center in Tel Aviv afgezakt om afscheid te nemen omdat de dokters voelden dat het einde nabij was. Israël verliest zo een van zijn grondleggers, die bijna 70 jaar actief was als politicus. Zo maakte Peres doorheen de jaren deel uit van een tiental regeringen, waarvan hij er drie leidde als eerste minister. Van 2007 tot 2014 was hij president van de joodse staat.

Oslo-akkoorden

Zijn belangrijkste politieke wapenfeit was de onderhandeling van de Oslo-akkoorden in 1993, waarvan hij samen met de toenmalige eerste minister Yitzhak Rabin en de toenmalige president van de Palestijnse Autoriteit Yasser Arafat een van de architecten was. De drie werden daarvoor in 1994 beloond met de Nobelprijs voor de Vrede, hoewel het akkoord uiteindelijk geen vrede kon brengen tussen Israël en Palestina.

“Groot politicus”

De dood van Peres wekt wereldwijd heel wat reacties los. Eerste minister Charles Michel looft hem als «een groot politicus met een onvermoeibare inzet voor de vrede», terwijl de Amerikaanse president Barack Obama hem bestempelt als «een goede vriend wiens engagement voor veiligheid en de zoektocht naar vrede gebaseerd waren op zijn standvastige morele kracht en zijn onfeilbaar optimisme». Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt Peres een voorbeeld. «Zelfs in de moeilijkste momenten bleef hij optimistisch over de vooruitzichten op verzoening en vrede», aldus de Zuid-Koreaan.

Vrijdag begrafenis

De begrafenis vindt morgenochtend plaats op de Herzlberg in Jeruzalem. Onder meer de Franse president François Hollande, de Britse kroonprins Charles en de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton zullen aanwezig zijn.