Amongster: “Voor mij geen glitterpakjes op het podium”

Wie een plaat vol dromerige elektropop maakt, loopt het risico om na een paar luisterbeurten genadeloos in de vergetelheid te belanden. Gelukkig is dat niet het geval bij Amongster, die met ‘Trust yourself to the water’ bewijzen dat ze de overwinning tijdens De Nieuwe Lichting in 2014 niet gestolen hebben.

We spreken de drijvende kracht achter de groep op een zonnige ochtend in Brussel. In tegenstelling tot wat je van een frontman zou verwachten, oogt Thomas Oosterlynck aandoenlijk timide. En ondanks zijn dromerige melodietjes, is zijn kijk op muziek verrassend nuchter.

Thomas Oosterlynck: “Vroeger dacht ik dat het voldoende was om goede nummers bijeen te pennen, intussen weet ik beter. Om ergens te geraken, moet je een verhaal hebben én gezegend zijn met het nodige zakelijke talent. Een frontman zijn betekent zoveel meer dan alleen een groep leiden.”

Welke capaciteiten moet een goede frontman dan bezitten volgens jou?

“Je moet contacten kunnen leggen en mensen kunnen warm maken voor je verhaal. De dag van vandaag is het belangrijk dat je als muzikant echt een persoonlijkheid bent. Liefst iemand met een zo interessant mogelijk levensverhaal, dat bij voorkeur ook nog eens samen te vatten valt in een paar zinnen. Daar had ik zelf totaal niet bij stilgestaan: ik had tegen beter weten in gehoopt dat een goede plaat op zich wel voldoende zou zijn. Ik ben ook iemand die van nature heel bescheiden is: voor mij geen glitterpakjes op het podium. Dat maakt het moeilijk om een artistiek alterego te creëren en toch trouw te blijven aan mezelf.”

“Muziek maken alleen is tegenwoordig niet meer voldoende”

‘Trust yourself to the water’ is je debuutplaat, dat is altijd een moeilijke bevalling. Hoe ben je eraan begonnen?

“In eerste instantie heb ik mijn liedjes koortsachtig afgeschermd van de buitenwereld. Zelfs mijn vriendin heeft niets gehoord totdat alles op tape stond! Enkel zo was ik er zeker van dat ik iets creëerde dat echt van mij is. Als je je muziek in een vroeg stadium al laat horen aan iemand, word je willens nillens beïnvloed door de mening van die persoon. Dat wilde ik absoluut vermijden.”

En ben je dan uiteindelijk tevreden over resultaat?

“Deze plaat is echt een leerproces geweest, maar ik ben zeker blij met onze huidige sound. Nu is het hoog tijd om te beginnen aan mijn bindteksten, zodat er op het podium ook naast de muziek iets te beleven valt.” (lacht)

Mare Hotterbeekx

 

‘Trust yourself to the water’ is uit bij V2. Amongster stelt de plaat voor op 13/10 in de Ancienne Belgique te Brussel.