Australische deelstaat doet blote konten in de ban

In je adamskostuum over straat lopen wordt in de meeste plekken niet aanvaard, omdat het tegen goed gedrag en zeden ingaat. Dat was ook al het geval in Australië, maar de deelstaat Victoria heeft nu een specifieke wetgeving tegen moonen en streaken. 

Je blote kont tonen kan als grappig of beledigend opgevat worden, maar in steden als Melbourne is het nu een misdaad. De wijziging kadert in de hervorming van de wetgeving rond meer dan vijftig seksuele misdrijven.

De wetswijziging moet onder andere het verschil tussen exhibitionisme en naaktheid duidelijk maken. De nieuwe wet stelt dat “gedrag dat ongepast beledigend is, inhoudt dat een persoon zijn anale of genitale regio’s ontbloot.” Moonen en streaken worden aangehaald als voorbeelden van zo’n misdrijf. Wie de wet voor de eerste keer overtreedt, riskeert een celstraf tot twee maanden. Recidivisten kunnen tot zes maanden opgesloten worden.

Protest

De nieuwe wetgeving stuit meteen op ludiek protest. Op Facebook heeft een groepering opgeroepen om op 8 oktober, de eerste dag na de volle maan, gezamenlijk hun broek te laten zakken bij het parlement.

Volgens BBC News heeft de politie van Victoria de betogers gesuggereerd om “de broek aan te houden en deze protestpagina te verwijderen.” Als ze dat niet doen riskeren ze een proces verbaal. “De enige maan die we op 8 oktober bij het parlement willen zien, is die van de maancyclus”, aldus Victoria Police.

Foto AFP / W. West