«We willen een harde koers»

Kevin De Weert, coach of the Belgian national cycling team pictured during a press conference of the Belgian cycling federation (KBWB-RLVB) in Brussels to announce the selection for the upcoming worlds championships in Qatar in Doha from 10 to 16 October, Monday 26 September 2016. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Op het komende WK in Qatar speelt bondscoach Kevin De Weert zoals verwacht Tom Boonen en Greg Van Avermaet uit als kopmannen. «Tom is onze sprinter, terwijl Greg een vrije rol krijgt», klinkt het.

Naast de twee speerpunten krijgen ook Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Iljo Keisse, Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Jens Keukeleire en Nikolas Maes een plaatsje in de negenkoppige selectie. Timothy Dupont, Jelle Wallays, Yves Lampaert en Jonas Van Genechten zijn aangeduid als reserves.

“Evenwichtige selectie”

«Ik denk dat ik een sterke en evenwichtige selectie in elkaar heb gebokst», vindt De Weert, die in de Qatarese woestijn op twee paarden wedt. Van Avermaet mag na zijn fabelachtige seizoen zijn gang gaan, terwijl Boonen wordt uitgespeeld als het tot een spurt komt. In beide scenario’s zijn de Belgen erbij gebaat om de koers hard te maken. «Laat het duidelijk zijn dat we niet uit zijn op een massasprint met 200 renners», benadrukt de bondscoach. «Er zijn jongens die sneller zijn dan Tom, de pure sprinters. Wij moeten er een harde koers van maken en hopen dat we met een klein groepje naar de finish rijden. Dan wordt Tom uitgespeeld. Als je ze ziet hoe hij de sprint won in Brussels Cycling Classic, dan weet je dat hij nog steeds een goede sprint kan rijden na een harde koers.»

Geen Vanmarcke en Benoot

In dat geval is het de bedoeling dat Debusschere en Roelandts voor hem de spurt aantrekken. «En stel dat Tom geen sprint kan rijden, kunnen we nog altijd Jens Keukeleire uitspelen.» Van de afwezige renners springen vooral Sep Vanmarcke en Tiesj Benoot in het oog. Ook Philippe Gilbert is er niet bij, maar dat was al lang afgesproken. Het parcours in Qatar ligt de Ardennees niet bepaald. «Sep is ziek geweest en wordt binnenkort vader», licht De Weert toe. «Tiesj heeft het dan weer niet gemakkelijk bij warm weer en in Qatar zal de hitte een rol spelen. Daarom is hij er niet bij.»

De wegrit wordt op 16 oktober gereden.