Ecolo wil energie-onafhankelijk België in 2050

Ecolo wil energie-onafhankelijk België in 2050

Ecolo wil tegen 2050 honderd procent hernieuwbare energie produceren in België. Om die energie-omslag te doen slagen, mikken de Franstalige groenen in de eerste plaats op burgerparticipatie en territoriale verankering. “Het doel van energie-onafhankelijkheid, de transitie naar honderd procent hernieuwbare energie, is geen kwestie van technologie. Het is een echt samenlevingsproject”, zei covoorzitter Patrick Dupriez zondag tijdens een partijcongres in Eupen. De keuze voor hernieuwbare energie heeft tal van gevolgen. De uitstoot van vervuilende stoffen daalt, het creëert jobs en het zorgt voor geopolitieke stabiliteit, aldus Ecolo. De partij merkt op dat ons land voor 12 miljard euro fossieke energie invoert en 13.000 overlijdens kent als gevolg van luchtvervuiling.

Ecolo wil via drie hefbomen aan de slag gaan. Zo moet er steun komen voor de ontwikkeling van energie-cooperatieven via een overheidsgarantie en moet er een wetswijziging komen zodat gezamenlijke investeringen van burgers en gemeenten niet langer worden beschouwd als schulden. Ook pleit Ecolo voor lokale energiebedrijven. Die moeten de energietransitie versnellen, zouden een btw-tarief van 6 procent genieten en zouden toegang krijgen tot bepaalde investeringsfondsen.

De grote spelers op de energiemarkt worden in de groene plannen niet opzij geschoven. De overheid moet hen naar 100 procent hernieuwbare energie leiden. Volgens Ecolo zou het voorstel goed zijn voor de creatie van 150.000 tot 240.000 jobs.

bron: Belga