Betoging in Brussel voor recht op abortus in Ierland

Op initiatief van Ierse burgers die in ons land wonen, heeft een 300-tal mensen zaterdag aan het Brusselse Centraal-Station betoogd tegen de beperkingen op abortus in Ierland. Ook in de Ierse hoofdstad Dublin en twintig steden wereldwijd vonden gelijkaardige acties plaats. De demonstranten eisen een referendum over het 8e amendement van de Ierse grondwet. Dat amendement zet volgens de initiatiefnemers het recht op leven van de foetus op gelijke voet met dat van een zwangere vrouw. “Abortus is enkel legaal als het leven van een vrouw in gevaar is. Abortus is niet toegestaan in Ierland in het geval van verkrachting, incest, gezondheidsgevaar voor de vrouw of fatale foetale afwijkingen”, hekelen ze.
Vrouwen die in Ierland een abortus laten uitvoeren, riskeren tot 14 jaar cel. Dit geldt ook voor de personen die hen bijstaan in de abortus. De Ierse douane nam in 2014 1.017 ‘morning-afterpillen’ in beslag.
Overigens was het een drukke dag aan het Europakruispunt voor het treinstation. Zowat 50 personen voerden er naar aanleiding van het salon ‘Men having Babies’ in een hotel vlakbij protest tegen draagmoederschap.

bron: Belga