Tegenvaller federale begroting – Oppositie wijst met beschuldigende vinger naar regering

Tegenvaller federale begroting - Oppositie wijst met beschuldigende vinger naar regering

De oppositie wijst met een beschuldigende vinger naar de regering voor de opmerkelijke toename van de begrotingsinspanning die moet gerealiseerd moet worden. Uit een nieuwe nota van de administratie Begroting die circuleert in de regering blijkt dat de regering-Michel op zoek moet naar 4,2 miljard euro. In juli was nog sprake van een inspanning van 2,4 miljard euro. “N-VA was heel de zomer met zichzelf bezig en heeft niet op de kas gelet. Nu gat van 4 miljard. Wie gaat dat weer betalen?”, stelde sp.a-voorzitter John Crombez op Twitter. “Mensen hebben al twee jaar steeds meer facturen betaald. Waar is dat geld naartoe?”, vroeg hij zich af. “Want het tekort is altijd maar groter geworden en het tekort zit voor het grootste stuk bij Financiën, bij Johan Van Overtveldt. Het is geen verrassing voor ons, maar het is dramatisch”, klonk het op Radio 1.

“Het tekort blijkt plots dubbel zo groot. Dat is toch heel, heel wrang. Als je ziet welke inspanningen allemaal aan de mensen zijn gevraagd en dan maakt de regering er zo’n boeltje van. Hoe lang mag minister Van Overtveldt die begroting nog in de soep laten draaien?”, zei Groen-Kamerlid Kristof Calvo aan Belga.

Voor PS-Kamerlid Ahmed Laaouej is de ontsporing van de begroting “het rampzalige gevolg van een ideologie die zijn inefficiëntie op die manier bewijst”. Dat zei hij op La Première (RTBF). Hij blijft bij zijn analyse dat de regering-Michel tegen 2018 een tekort van 10 miljard euro heeft.

Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet hekelde de “ongeloofwaardige cijfers” en “fiscale maatregelen die niet werken”. Volgens hem is de economie het slachtoffer van de besparingen en het gebrek aan visie van de regering.

CdH-kamerfractieleidster Catherine Fonck haalde uit naar de problemen met het rekenmachientje van de regering waardoor het gat in de begroting plots stijgt van 2,4 naar 4,2 miljard euro. Op Twitter verwees ze naar het “verlan”, een woordenspel in het Frans waarbij lettergrepen verwisseld worden waardoor onbestaande woorden ontstaan.

bron: Belga