Meerderheid in Nederlandse Tweede Kamer over regulering wietteelt

Meerderheid in Nederlandse Tweede Kamer over regulering wietteelt
Meerderheid in Nederlandse Tweede Kamer over regulering wietteelt

Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer, de Nederlandse Kamer van Volksafgevaardigden, is te vinden voor regulering van de wietteelt, meldt oppositiepartij D66. In de Eerste Kamer, de Senaat, is er echter nog geen meerderheid. Ook de regering heeft zich steeds tegen legalisering gekant, al was regeringspartij PvdA al langer voorstander van regulering. De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. “Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa.”

“We zullen wel zien hoe het afloopt”, reageerde minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Het kabinet heeft zich steeds tegen legalisering gekeerd. De kwestie is nu aan de Tweede Kamer en het standpunt van het kabinet wordt tijdens dat proces bepaald, zei Van der Steur. “Daar loop ik niet op vooruit.”Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd, net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Telers worden ook belastingplichtig. Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico’s moet beperken.

Met het voorstel wil D66 “de achterdeur van de coffeeshop regelen” en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. Bergkamp: “In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie.”

Bron: Belga