Charles Michel spreekt voor VN over de strijd tegen terrorisme en het respect voor de democratie

Charles Michel spreekt voor VN over de strijd tegen terrorisme en het respect voor de democratie

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft premier Charles Michel het in zijn toespraak gehad over de strijd tegen terrorisme en over het respect voor de rechtstaat en de democratie. Hij pleitte ook voor een kapitalisme “ten dienste van de menselijke ontwikkeling”. Terreurgroepen als IS of Boko Haram “willen de vrijheid vernietigen” en “kiezen voor barbarij en terreur”, aldus Michel die erop wees dat ook ons land in maart getroffen is door aanslagen. “We moeten gezamenlijk de strijd tegen de terreur voeren. Onverzettelijk en zonder toegevingen”.

Ons land steunt het plan van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon om tegen gewelddadig extremisme te strijden, zei Michel. De premier wil verder gaan door het uitwisselen van informatie te systematiseren.
Michel benadrukte het belang van de rechtstaat de democratie om de rechten van iedereen te vrijwaren. Hij stelt naar eigen zeggen vast dat de rechtstaat slechts een scherm is en dat justitie geen hulpmiddelen, maar een bedreiging is voor burgers en bedrijven.

Om economische groei en werkgelegenheid in de wereld te bevorderen, moet het kapitalisme volgens Michel ten dienste staan van de menselijke ontwikkeling en dat door de juiste omkadering met transparante en rechtvaardige regels. Michel wees er in dat kader op dat ons land een van de tien Europese landen is die een taks op financiële transacties willen invoeren. “We moeten erin slagen om de technische en politieke hindernissen weg te werken. Het is een kwestie van elementaire rechtvaardigheid”.

Michel riep Congo op om snel “een zekere datum voor eerlijke en geloofwaardige” verkiezingen vast te leggen, toonde zich voorstander van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict en had ook een boodschap voor Rusland.
“Het is onaanvaardbaar om vuur van conflicten op te poken omwille van nostalgische gevoelens van grandeur”, zei Michel. “Ik pleit ervoor om de confrontatielogica met Rusland te verlaten. We hebben te veel gemeenschappelijke belangen om ons de luxe van de diplomatieke stilstand te veroorloven.”

De situatie in Syrië toont volgens Michel aan dat de internationale gemeenschap faalt. “We mogen niet aanvaarden dat de chaos in Syrië geostrategische belangen dient die ver weg zijn van de Syriërs en hun toekomst. We kunnen niet aanvaarden dat de bloedige koppigheid van een enkele man een politieke situatie en vrede in de weg staat”.

bron: Belga