Adopties Oeganda – Reynders bespreekt problematiek met Oegandese president

Adopties Oeganda - Reynders bespreekt problematiek met Oegandese president
Adopties Oeganda - Reynders bespreekt problematiek met Oegandese president

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft donderdag in New York met de Oegandese president Yoweri Museveni vier problematische dossiers besproken rond de adoptie van Oegandese kinderen. Van de tien dossiers rond adoptiekinderen die vastzaten met hun ouders in Oeganda, hebben er zes een positieve uitkomst gekregen, terwijl over het lot van de vier andere kinderen nog geen duidelijkheid is.
De minister heeft donderdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met de Oegandese president en zijn delegatie, waartoe ook de advocaat-generaal behoort, de adoptieproblematiek besproken. “Ik heb hen gezegd dat we het recht van Oeganda om de adoptieregels te verstrengen volledig begrijpen, maar ik heb aan de president een humanitaire geste gevraagd, aangezien sommige kinderen gezondheidsproblemen hebben”, aldus Reynders aan Belga.
De idee zou zijn om aan de families de toelating te geven om terug te keren naar België terwijl ze hun adoptieprocedure in Oeganda voortzetten. De president toonde zich eerder positief, maar ging geen concrete engagementen aan.

Bron: Belga