“Ons land is veiliger geworden” (Jambon)

Ons land is veiliger geworden (Jambon)

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beseft dat het gevaar nog niet geweken is, maar kijkt, zes maanden na de aanslagen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek, in Het Nieuwsblad toch optimistisch ­terug op het voorbije halfjaar. “Ik denk dat de aanslagen onze samenleving net dichter bij elkaar hebben gebracht.” Jambon hield zich als een van de enigen op de achtergrond in de discussie over de veiligheid van afgelopen zomer, waarin de N-VA uitdrukkelijk het voortouw nam. “De veiligheidsomstandigheden zijn sinds het regeerakkoord op zijn zachtst gezegd hard geëvolueerd. Dus is het logisch dat partijen met nieuwe voorstellen komen. Mijn rol is in de eerste plaats om die ideeën op de regeringstafel te brengen. Maar uiteraard heb ik er binnen de partij aan meegewerkt”, aldus Jambon.

De minister meent ook dat ons land de afgelopen twee jaar veiliger is geworden. “Dankzij de bijzondere inlichtingen- en onderzoeksmethodes hebben we meer mogelijkheden de boodschappen van terreurnetwerken te onderscheppen”, zegt Jambon. “Ik zeg niet dat een nieuwe aanslag uit te sluiten is, maar het is wel veiliger geworden. Dat is ook onze verantwoordelijkheid. De mensen moeten zonder angst hun eigen leven voortzetten.”

“En we zijn daar tot nu toe in geslaagd”, klinkt het. De mensen zijn zoals elk jaar afgezakt naar de grote festivals, zelfs al waren er meer controles, haalt Jambon aan. Hij meent dat de aanslagen zelfs meer cohesie in onze samenleving hebben gebracht. “Ons model krijgen ze niet kapot met terreuracties.”

bron: Belga