Hoge Gezondheidsraad komt met update van richtlijnen voor evenwichtig dieet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wat mag ik wel of niet eten in een evenwichtig dieet? Om door de bomen het bos te zien, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) "nieuwe richtlijnen voor voedingsmiddelen en energie" gepubliceerd. Het gaat om de 6e uitgave van voedingsaanbevelingen. Niet dat het ultieme dieet is heruitgevonden, want vele adviezen blijven behouden, maar andere zijn wel "aangepast aan de huidige wetenschappelijke kennis". In de vorige versie uit 2009 werd bij de aanbevelingen voor energie-inname nog rekening gehouden met 3 activiteitencategorieën: licht, gemiddeld en zwaar. Dat zijn er nu 6 geworden: inactief, sedentair of weinig actief, matig actief, actief, erg actief, uitgesproken actief.

De voedingsaanbevelingen leggen voor elk voedingsmiddel zowel de "aanbevolen dagelijkse hoeveelheid" vast als de "niet te overschrijden maximale hoeveelheid". Wat de vetten betreft, moeten "industriële transvetzuren" vermeden worden, omdat ze het risico op hart- en vaataandoeningen verhogen, terwijl andere vetzuren (omega-6 en omega-3 vetzuren) net meer aan bod moeten komen. De gevaarlijke verzadigde vetzuren zitten in boter, vette vleeswaren, maar ook in tropische oliën. De algemene boodschap luidt: varieer en doseer de vetbronnen.

Overmatige consumptie van toegevoegde suikers leidt tot overgewicht en gaat ten koste van vitamine- en mineraalrijke voeding. De HGR benadrukt dat honing, rietsuiker of kokossuiker, tarwesiroop en geconcentreerd fruitsap soms ten onrechte worden beschouwd als gezonde alternatieven voor andere suikers.

De plaats van complexe koolhydraten en vezels in een gezond voedingspatroon wordt bevestigd. De HGR adviseert volle granen (bruin brood, volkoren brood, volkoren rijst en pasta), peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit als bron van koolhydraten.

Overmatig gebruik van zout leidt tot hoge bloeddruk. Obese en oudere personen met een hoge bloeddruk zijn daar gevoeliger voor. De HGR beveelt aan om niet meer dan 5 gram zout per dag in te nemen. Om dit te bereiken moet er een daling komen van het toegevoegd zout in verwerkte producten, zoals brood, kaas, fijne vleeswaren, saus en specerijen, in bereide maaltijden en in maaltijden op school. Daarnaast moet de bevolking gesensibiliseerd worden, zodat ze haar aankopen bijstuurt en minder zout aan de gerechten toevoegt.

bron: Belga