Di Rupo: “anti-PS-obsessie van Bart De Wever stilaan belachelijk”

Di Rupo: "anti-PS-obsessie van Bart De Wever stilaan belachelijk"

De PS zal nooit om confederalisme vragen, verzekert PS-voorzitter Elio Di Rupo, die vindt dat de anti-PS-obsessie van Bart De Wever stilaan belachelijk wordt. Bovendien beledigt de N-VA-voorzitter niet de PS maar wel de 4 miljoen Franstaligen door te pronken met de vervlaamsing van België, klinkt het. Een verwijt dat duidelijk ook gericht is aan de MR van premier Charles Michel. “Er zit een systematiek in. Telkens er iets misloopt voor N-VA probeert Bart De Wever de aandacht af te leiden met een zondebok: Franstaligen, vluchtelingen, vakbonden, de PS. Ook deze week was het weer raak. N-VA kent belangrijke interne verdeeldheid en De Wever publiceert een open brief waarin hij de PS aanvalt”, hekelt Di Rupo.

Concreet heeft De Wever het over de “dramatische staatshervorming” van de “door Franstaligen gedomineerde PS-regering” die in 2012 na 541 dagen formatie aan de macht kwam. Volgens hem voerde die “een desastreus beleid voor Vlaanderen”. Om dat te voorkomen, zo herhaalt De Wever zijn strategie, wil N-VA de Franstaligen nu vragende partij maken voor een nieuwe staatshervorming richting confederalisme. Waarbij hij fijntjes opmerkt dat Laurette Onkelinx al spreekt over ‘la flamandisation’.

De PS toont zich echter niet onder de indruk. “De PS vindt het verraderlijke communautaire beleid van de MR/N-VA-regering choquerend en onaanvaardbaar. Maar bovenal zal de PS nooit om het confederalisme vragen”, verzekert Di Rupo. “In tegendeel, we zullen blijven pleiten voor meer solidariteit onder werknemers, gepensioneerden, zieken en werkzoekenden, of ze nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel wonen. Net als voor een performante sociale zekerheid voor alle Belgen.”

Di Rupo besluit dat de anti-PS-obsessie van N-VA stilaan belachelijk wordt, nu de partij al twee jaar federaal aan de macht is. “In plaats van steeds maar over de PS te praten, zouden Bart De Wever en zijn N-VA-ministers er beter aan doen om aan het werk te gaan en zich bezig te houden met de budgettaire kloof van 10 miljard euro en de koopkracht van de burgers.”

bron: Belga