Artsen zonder Grenzen en Handicap International organiseren tweede “mapathon” in Elsene

De ngo’s Artsen zonder Grenzen en Handicap International hebben donderdag van 18 tot 21 uur een “mapathon” georganiseerd, een evenement waarbij geografische kaarten worden gemaakt, in hun gebouw in de Gewijde-Boomstraat in Elsene. Ongeveer 150 deelnemers namen deel aan de tweede editie. De mapathon is onderdeel van de internationale conferentie “State of the Map” van vrijdag tot zondag in de VUB in Brussel. De eerste editie van de mapathon vond in juni plaats en toen waren er 75 deelnemers. De vrijwilligers gingen tijdens de tweede editie door met het in kaart brengen van de regio Masisi in het oosten van Congo, waar ze in juni aan waren begonnen. Ook focusten ze zich op een sloppenwijk in Pakistan en op een gebied in Sierra Leone. “Het gaat om plaatsen waar we nog geen kaarten van hebben, ook al hebben we er teams ter plaatse”, zegt Christof Godderis, woordvoerder van AZG.
Tijdens de mapathons worden afgelegen gebieden overal ter wereld in kaart gebracht via de computer op basis van satellietbeelden. De kaarten die zo geproduceerd worden, worden gratis ter beschikking gesteld via de gratis geografische databank OpenStreetMap (OSM). Doel van de mapathons is het werk van ngo’s overal ter wereld te vergemakkelijken.
Ook wie geen of weinig ervaring heeft met cartografie kan zich aanbieden als vrijwilliger. Vrijwilligers kunnen voortaan ook via de app MapSwipe, die ontwikkeld werd na de eerste mapathon, thuis op de smartphone of tablet aan het werk gaan.

bron: Belga