Akkoord rond demilitarisering in drie zones in Oost-Oekraïne

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is een akkoord ondertekend rond de demilitarisering in drie pilootzones in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de vertegenwoordiger van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) Martin Sajdik verklaard binnen de contactgroep over Oekraïne. "We zijn er vandaag eindelijk in geslaagd om tot een akkoord te komen. Het document werd ondertekend door de vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland binnen de contactgroep, en de vertegenwoordigers van de rebellen hebben het geparafeerd", aldus Sajdik aan de pers. Het akkoord voorziet in de terugtrekking van de zware wapens en van de strijders uit de kleine dorpen Stanitsa Luganskaya, Zolotoye en Petrovskoe. Het moet nog ondertekend worden door de leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken Loegansk en Donetsk.

"Wanneer het akkoord van kracht wordt, zal dit het begin inluiden van een nieuw tijdperk in het oplossen van de problemen die gelinkt zijn aan de oorlog in het Donetsbekken", aldus de Oekraïense vertegenwoordiger bij de onderhandelingen Evgueni Martsjoek. "Dit houdt de creatie in van een veiligheidsperimeter met een lengte en breedte van 2 kilometer" in de drie pilootzones. "Dat is nog nooit gebeurd. Er is ook nog geen terugtrekking van strijders geweest, het gaat om een eerste poging."

De Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault en Frank-Walter Steinmeier, hadden vorige week tijdens een bezoek aan Oekraïne nog gehamerd op de ondertekening van het akkoord, in de hoop zo het vredesproces opnieuw van start te laten gaan en in de herfst een top te organiseren met de Franse, Duitse, Russische en Oekraïense leiders. Ze zijn dan ook tevreden dat het akkoord ondertekend is, maar benadrukken dat meer maatregelen nodig zijn om tot een duurzaam staakt-het-vuren te komen.

Bij het conflict in het oosten van Oekraïne vielen al meer dan 9.500 doden sinds april 2014. In 2014 ondertekenden de strijdende partijen al de akkoorden van Minsk, waarin een onmiddellijke wapenstilstand werd voorzien en een terugtrekking van alle zware wapens op 15 kilometer van de frontlijn, maar die maatregelen worden regelmatig geschonden. In een rapport van de OVSE blijkt dat dinsdag nog tientallen schendingen van het staakt-het-vuren plaatsvonden, onder meer in Stanitsa Luganskaya.

Bron: Belga