Film Fest Gent maakt programma en gasten bekend

De 43ste editie van Film Fest Gent zal honderd uiteenlopende langspeelfilms tonen, met extra aandacht voor Nordic Cinema en Japan. Verder wordt er belang besteed aan de Belgische cinema en televisie.

Film Fest Gent focust dit jaar met dertien langspelers en acht ’Nordic shorts’ op Scandinavische films. Bovendien toont het festival ook de klassieker ‘Queen Christina’, met Greta Garbo in de hoofdrol. De Zweedse actrice is het campagnebeeld voor deze editie van het festival.

Er wordt ook een spot op Japan gezet met de vertoning van dertien nieuwe films. “Films van jonge talenten, maar ook van veteranen uit de Japanse cinema die in het Westen onbekend zijn”, zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. “Naar mijn mening is Japan het tweede grootste filmland uit de geschiedenis en dit is een unieke kans om de films aan het grote publiek te laten zien.” Daarbovenop wordt bij twee films (‘Gosses de Tokyo’ en ‘Belladonna of Sadness’) livemuziek gespeeld. Er zijn ook vijf klassiekers van Nagisa Oshima geprogrammeerd.

Op 15 oktober wordt de Visser-Neerlandiaprijs Scenario 2016 en Lifetime Achievement Award van de Acteursgilde uitgereikt. Film Fest Gent werkt voorts nauwer samen met de Universiteit Gent door vier films na afloop door een professor te laten bespreken. “We bouwen verder op de kracht van kwaliteit en ik denk dat dat een van onze speerpunten is”, zegt algemeen directeur Martijn Bal. “We bekijken film op een andere manier”, vult Duynslaegher aan. “Bij ons primeert het artistieke, het educatieve en het maatschappelijke.”

Op Film Fest Gent worden ook elk jaar de World Soundtrack Awards uitgereikt, dit jaar op een gala-avond (19 oktober) in het Capitole Gent. Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor brengen een selectie uit het oeuvre van grote filmcomponisten, waaronder eregast Ryuichi Sakamoto. Er worden dit jaar overigens nog meer internationale gasten verwacht, zoals Ken Loach, Isabelle Huppert, Terence Davies, Olivier Assayas, Mark Rappaport, Derek Cianfrance en Asghar Farhadi.

Film Fest Gent loopt van 11 tot 21 oktober. Informatie en tickets zijn te vinden op www.filmfestgent.be.

Foto Film Fest Gent