De Wever slaat mea culpa

N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt zijn verantwoordelijkheid in het conflict met Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Toch blijft hij achter zijn aanpak staan. Bovendien moet de kiezer niet twijfelen: “de N-VA was, is én blijft een Vlaams-nationalistische partij.”

“Het is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat het zo misloopt en als voorzitter ben je verantwoordelijk voor alles, dus ook hiervoor”, stelt De Wever in een interview met de VRT. “Ik heb heel veel moeite gedaan om de eenheid in de partij te bewaren. Ik heb ook heel veel moeite gedaan om Hendrik Vuye een goeie positie te geven in de partij. Dat is een moeilijk parcours geweest, dat steek ik niet onder stoelen of banken. En achteraf bekeken ben ik daar niet voor beloond.”

De voorzitter benadrukt dat de breuk niets te maken heeft met een inhoudelijk meningsverschil, maar wel met de openlijke kritiek van het duo die de samenwerking onder druk zette. “Dit gaat niet over de inhoud, maar over kunnen samenwerken met mensen”, verzekert De Wever. In zijn felbeproken interview met l’Echo ziet hij geen graten. “Men wrijft mij allerlei fouten aan. Ik wil dat gerust op mij nemen. Iedereen kan wel eens een onvoorzichtig zijn in een interview, of iets zeggen dat fout begrepen wordt, maar normaal gezien sluit een partij dan de rangen, spring je samen in de bres en leg je uit wat de lijn is. En die lijn is nooit veranderd”, aldus De Wever.

Hoewel Vuye en Wouters al hebben laten verstaan dat ze niet van plan zijn te N-VA te beschadigen, is De Wever op zijn hoede. Om traditionele Vlaams-nationalistische kiezers te sussen benadrukt de partijvoorzitter dat het confederalisme nog steeds hoog op de agenda staat. “Het is de eerste volgende stap die wij willen zetten. Daarover zijn wij het allemaal eens”, klinkt het vastberaden. “Wanneer we de stap naar het confederalisme kunnen zetten, valt niet te voorspellen. Dat zal van de kiezer afhangen, maar het grootste cadeau dat wij de PS kunnen schenken, is interne verdeeldheid.”