Vlaamse Volksbeweging wil Vuye en Wouters betrekken bij eigen plannen

Vlaamse Volksbeweging wil Vuye en Wouters betrekken bij eigen plannen

Volgens Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), lag de beslissing van Hendrik Vuye en Veerle Wouters om uit de N-VA te stappen in de lijn van de verwachtingen. “Door de manier waarop hun opdracht werd afgepakt, is het logisch dat ze de eer aan zichzelf houden”, aldus De Valck. Om de kritiek te counteren dat de VVB enkel langs de kant staat te roepen, wil de beweging binnenkort met een eigen uitgewerkt witboek met plannen voor de Vlaamse onafhankelijk op de proppen komen. Vuye en Wouters zullen uitgenodigd om daaraan mee te werken en de kans is groot dat het project de naam “Objectief VL” krijgt. De episode rond het vertrek van Vuye en Wouters bij de N-VA zet de al gespannen relatie tussen de partij en de Vlaamse Volksbeweging nog meer onder druk. De organisatie was al niet te spreken over de communautaire standstill en de manier waarop de tandem Vuye-Wouters werd aangepakt, zorgde voor nog meer kritiek vanuit de VVB. Dat Vuye en Wouters nu uit de partij stappen, is voor De Valck dan ook “een logische beslissing”. “Dat leek me een uitgemaakte zaak. Als je bekijkt hoe hun opdracht werd afgepakt, was het niet meer dan logisch dat ze de eer aan zichzelf hielden”, aldus De Valck. Volgens De Valck zat het ook al langer scheef tussen de partijtop en het duo Vuye-Wouters.

De Valck is het ook beu dat zijn beweging vanuit de N-VA het verwijt krijgt enkel “langs de zijlijn te staan roepen” of – zoals Kamerfractieleider Peter De Roover het uitdrukte – “te blaffen”. Zo wil de VVB haar geplande witboek met scenario’s voor de Vlaamse onafhankelijkheid versnellen. “We gaan daarover binnenkort een persconferentie geven”, aldus De Valck.

Bedoeling is om ook Vuye en Wouters te betrekken bij die oefening. Het is ook geen toeval dat “Objectief VL” – een duidelijke knipoog naar de N-VA-denktank Objectief V – de werktitel is van het VVB-project. “Ook de N-VA-top zal uitgenodigd worden voor onze persconferentie. We willen duidelijk maken dat we niet enkel aan de zijlijn staan te roepen, maar ook pro-actief met voorstellen komen”, aldus De Valck.

Einddoel van de oefening blijft de Vlaamse soevereiniteit en geen confederaal model met Brussel als gedeelde hoofdstad. “Het is al langer duidelijk dat we er binnen het Belgische bestel niet gaan geraken. We moeten durven buiten de Grondwet te treden en zelf beslissen”, besluit De Valck. Volgens de VVB-voorzitter is het dan de vraag of N-VA zich zal blijven opstellen “zoals de andere B-partijen” of het project mee zal steunen.

bron: Belga