Politieke onrust Congo – Buitenlandse Zaken past reisadvies aan en roept op tot voorzichtigheid

Politieke onrust Congo - Buitenlandse Zaken past reisadvies aan en roept op tot voorzichtigheid
Politieke onrust Congo - Buitenlandse Zaken past reisadvies aan en roept op tot voorzichtigheid

De FOD Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies aangepast voor de Democratische Republiek Congo en roept op tot voorzichtigheid in de hoofdstad Kinshasa vanwege de gewelddadige manifestaties tegen president Joseph Kabila. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gemeld. Buitenlandse Zaken blijft niet-noodzakelijke reizen naar het oosten van Congo afraden. “We lanceren een oproep tot voorzichtigheid en waakzaamheid in Kinshasa vanwege de manifestaties”, aldus de minister, die de Belgen ter plaatse aanraadt om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of om zich te richten tot de Belgische ambassade in Kinshasa.
Reynders nam dinsdagnamiddag deel aan een bijeenkomst met speciale gezanten van de Verenigde Naties in New York. De vergadering was een gelegenheid om op te roepen tot kalmte en om het geweld te stoppen, in het bijzonder het buitensporige geweld door de autoriteiten.
De deelnemers riepen ook op om de dialoog uit te breiden en oppositie uitgebreid te betrekken. De nationale dialoog begon op 1 september, nadat die in november vorig jaar voor het eerst aangekondigd werd door Kabila. Bedoeling was uit de crisis te geraken die uitgelokt werd doordat het onmogelijk geacht werd voor eind 2016 verkiezingen te organiseren. Volgens de grondwet zit Kabila’s tweede en laatste termijn er op 19 december op.
Bij een manifestatie op maandag tegen Kabila kwamen volgens de oppositie minstens 50 mensen om het leven door politiekogels. De regering houdt het op 17 doden bij de “opstandige beweging”. Ook dinsdag bleef het zeer onrustig in de straten van Kinshasa, vooral in wijken in het centrum en zuiden van de stad. Er vielen opnieuw doden, en drie partijzetels werden in brand gestoken.

Bron: Belga