Ook UHasselt nu opgenomen in wereldwijde ranking van universiteiten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het eerst is de Universiteit van Hasselt in de ranglijst van de Times Higher Education World University Rankings opgenomen. Daarmee telt ons land nu acht instellingen voor hoger onderwijs in de prestigieuze wereldranglijst. De KU Leuven staat nog altijd als eerste Belgische universiteit gerangschikt op nummer 40, al verliest de oudste universiteit van het land wel enkele plaatsen (vorig jaar nog op 35), de universiteit van Gent blijft status quo (op 118), en hetzelfde geldt voor de Brusselse VUB die zich situeert in de schijf 351-400. Een opvallende verschuiving bovenaan in de lijst: de VS verliezen voor het eerst in de 13-jarige traditie van de publicatie de topplaats aan de Britse universiteit van Oxford. De KU Leuven zakt van de 35ste naar de 40ste plaats in de lijst, maar blijft wel de beste Belgische instelling voor hoger onderwijs volgens deze rangschikking. De tweede Belgische universiteit is die van Gent en die treffen we aan op plaats nummer 118, dezelfde plaats als vorig jaar.

De nummer drie is de Franstalige Université Catholique de Louvain die een sprong voorwaarts maakt van 167 naar op 128. Ook de Franstalige Université Libre de Bruxelles raakt hogerop in de stand en komt in de top 250, komende van de schijf tussen 351 en 400. De universiteit van Hasselt ten slotte zit in de schijf 401-500 en komt voor het eerst in deze prestigieuze lijst voor.

Naast de KU Leuven zijn er nog twee andere universiteiten die wat terrein moeten prijsgeven tegenover de internationale concurrentie: de Universiteit van Antwerpen zakt van 190 naar de schijf 201-250. Ook de Université de Liège zakt wat, van de schijf 251-300 naar 301-350. De Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel blijft op dezelfde plaats als vorig jaar, in de schijf van 301- 350.

"De Belgische universiteiten moeten oppassen voor de concurrentie uit Azië. China, Zuid-Korea, Singapore en Hong Kong zijn sterk opkomende landen die echte supermachten worden op universitair vlak, " waarschuwt Phil Baty van the Times Higher Education World University Rankings.

Nog even de toptien op een rijtje:

1. Oxford University (VK),

2. California Institute of Technology (VS),

3. Stanford University (VS),

4. Cambridge University (VK),

5. Massachusetts Institute of Technology (VS),

6. Harvard University (VS),

7. Princeton University (VS),

8. Imperial College (VK),

9. ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) Zurich - Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Zwitersland),

10. University of California, Berkeley (VS) ex aequo met University of Chicago (VS)

bron: Belga