Algemene vergadering VN – Charles Michel zet inspanningen van België rond vluchtelingenproblematiek in de kijker

Algemene vergadering VN - Charles Michel zet inspanningen van België rond vluchtelingenproblematiek in de kijker
Algemene vergadering VN - Charles Michel zet inspanningen van België rond vluchtelingenproblematiek in de kijker

De inspanningen die België doet voor de vluchtelingen passen binnen een lange traditie van opvang van bescherming. Dat heeft premier Charles Michel (MR) dinsdagavond benadrukt tijdens de top over de vluchtelingen die werd bijeengeroepen door de Amerikaanse president Barack Obama in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Michel herinnerde aan het feit dat België ongeveer 45.000 vluchtelingen heeft opgevangen in 2015 en 25.000 in 2016. “De inspanningen die mijn land heeft gedaan passen in een lange traditie van opvang en bescherming”, benadrukt de premier.
Er moet hard gewerkt worden in de landen waar de vluchtelingen en migranten vandaan komen, om tot een situatie van vrede en stabiliteit te komen, zei Michel, die zo dezelfde boodschap verkondigde als de Franse president François Hollande en de Britse premier Theresa May. Er is ook nood aan hulp om het onderwijs te verbeteren, de rechtstaat en de democratie te verdedigen en om discriminatie op basis van geslacht, seksuele oriëntatie, afkomst of geloof uit de wereld te helpen.
“De migranten hebben hetzelfde doel als wij: ze hebben dezelfde hoop dat hun kinderen in vrede kunnen leven”, concludeerde de eerste minister, die opriep tot solidariteit en vroeg dat alle landen hun verantwoordelijkheid nemen. Die boodschap werd al verschillende keren vanuit Europese hoek verkondigd in New York.
Eerder op de dag kondigde Obama al aan dat 50 landen zich engageren om volgend jaar in totaal 360.000 vluchtelingen op te vangen. Momenteel vangen acht landen (Libanon, Jordanië, Turkije, Iran, Kenia, Ethiopië, Pakistan en Oeganda) meer dan de helft van de vluchtelingen op, terwijl de rijke landen slechts 14 pct opvangen.

Bron: Belga