Manifestatie tegen CETA en TTIP – Vakbonden bezorgd over rechten van werknemers

Manifestatie tegen CETA en TTIP - Vakbonden bezorgd over rechten van werknemers

Het gemeenschappelijk front van de christelijke, socialistische en liberale vakbonden nam dinsdagavond deel aan de protestbetoging tegen de transatlantische handelsakkoorden CETA en TTIP in Brussel. De vakbonden zijn vooral bezorgd over de bedreiging van de werknemersrechten. Die komen volgens hen in gevaar, als de akkoorden worden goedgekeurd door alle partijen, Europa aan de ene kant, Canada en de VS aan de andere kant. Voor Marc Leemans, voorzitter van het ACV zijn deze akkoorden “onaanvaardbaar”. “De mensen stellen zich heel wat vragen over het soort van samenleving dat voortkomt uit dit soort akkoorden”, aldus Leemans. Het gemeenschappelijk front van de syndicale organisaties houdt overigens op donderdag 29 september ook een betoging tegen de maatregelen van de federale regering.

“Het is belangrijk dat wij hier vandaag op post zijn”, aldus Thierry Bodson, secretaris-generaal van de interregionale Waalse socialistische vakbond FGTB. “Onze strijd is drie jaar geleden begonnen. Als je ziet hoeveel mensen we vandaag kunnen mobiliseren dan geeft dat hoop.” Bodson vindt het ook goed dat de Waalse regering zich tegen de twee omstreden handelsakkoorden heeft gekant, dat heet “een goed signaal” te zijn, volgens de vakbondsman.

De secretaris-generaal van de liberale vakbond CGSLB, Olivier Valentin, zegt dat hij vreest voor de sociale rechten, als deze akkoorden in de praktijk worden gebracht. “Onze CAO’s komen onder druk te staan door deze akkoorden”, aldus de vakbondsman.

bron: Belga