Gent pakt huurdiscriminatie aan met praktijktests

Gent pakt huurdiscriminatie aan met praktijktests

Gent gaat als eerste stad in Europa vanaf oktober systematisch praktijktests uitvoeren tegen discriminatie op de huurmarkt. Dat schrijft De Standaard vandaag. Vlaams minister van Huisvesting Liesbeth Homans (N-VA) is geen voorstander van dergelijke tests. Een dertigtal vrijwilligers gaat systematisch testen of er op de Gentse huurmarkt wordt gediscrimineerd. Dat gebeurt door tweemaal te informeren of een huurpand nog beschikbaar is: eenmaal door een huurder met een uitheemse naam en eenmaal door een kandidaat met een Vlaamse naam. Als de eerste kandidaat te horen krijgt dat het pand al verhuurd is, terwijl daarna aan de tweede wordt meegedeeld dat het nog vrij is, is er discriminatie in het geding.

Minister Homans pleit in de conceptnota “Private Huur”, die afgelopen zomer verscheen, echter voor zelfregulering door de sector. “We hebben de sector uitgenodigd om voorstellen te doen. We willen dit niet vanuit de overheid opleggen”, zegt haar woordvoerder. “Tenslotte kan iedereen nu al klacht indienen.”

Volgens onderzoeker van de Universiteit Gent Koen Van der Bracht, die de praktijktests zal superviseren, weten slachtoffers echter vaak niet dat ze gediscrimineerd worden. “Ze krijgen immers alleen te horen dat het pand al verhuurd is. Daardoor is het indienen van een klacht geen efficiënt middel om discriminatie te bestrijden.

bron: Belga