Federale politie rolt criminele organisatie mensensmokkelaars op

Federale politie rolt criminele organisatie mensensmokkelaars op

De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) heeft een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met mensensmokkel. Zo zou de organisatie in de zomer van 2015, maar ook nadien, Iraakse asielzoekers naar België gehaald hebben zodat ze hier politiek asiel konden aanvragen. De organisatie bracht de asielzoekers over via lijnvluchten maar ook via de Balkanroute over de weg. Op 7 september werden tien personen opgepakt, van wie er vier onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Dat meldt de persdienst van de federale politie. Het onderzoek naar de criminele organisatie begon in het najaar van 2015, nadat de Dienst Vreemdelingenzaken in de zomer overstelpt was door tientallen Iraakse vluchtelingen, wat leidde tot het ontstaan van een tijdelijk tentenkamp in het Maximiliaanpark. Toen al bestond het vermoeden dat sommige vluchtelingen tegen betaling via smokkelorganisaties naar ons land werden gebracht.

De FGP Brussel had ook opgemerkt dat er bij mensensmokkel steeds meer gebruik werd gemaakt van valse en/of vervalste documenten en kwam uiteindelijk een Iraakse bende op het spoor die landgenoten vanuit hun thuisland naar België smokkelde. Die bracht eerst slachtoffers met zogenaamde “look-a-like”-documenten en lijnvluchten over naar België. Daarvoor dienden de slachtoffers 15.000 tot 20.000 dollar te betalen. Nadien maakte ze ook gebruik van de Balkanroute, waarvoor de slachtoffers 5.000 dollar moesten betalen.

Op 7 september viel de Federale Gerechtelijke Politie Brussel, versterkt door hun collega’s van Luik en Leuven, binnen op 9 adressen, waarvan zeven op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, één in Leuven en één in Verviers. In totaal werden tien personen opgepakt, van wie er vier onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Tijdens de huiszoekingen nam de politie ook identiteitsdocumenten, informaticamateriaal, een vuurwapen en munitie in beslag.

bron: Belga