Bellot promoot aankoop elektrische fietsen

De aankoop van elektrische fietsen wordt binnenkort fiscaal aftrekbaar. Dat kondigde minister van Mobiliteit François Bellot (MR) aan bij de voorstelling van de nieuwe wetgeving rond speed pedelecs, die een snelheid halen tot 45 km/u.

Wie rijdt met zo’n snelle elektrische fiets moet vanaf 1 oktober een rijbewijs en nummerplaat hebben, een helm dragen en een verzekering aangaan. Ook voor gemotoriseerde fietsen, die tot 25km/u halen, is een verzekering verplicht als de motor autonoom kan werken zonder trappen. Voor een elektrische fiets met hulpmotor met een maximumsnelheid van 25 km/u zijn er geen verplichtingen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is alvast niet enthousiast over de nieuwe wetgeving aangezien snelle elektrische fietsen als brommers worden beschouwd, waardoor de fiscale voordelen van het woon-werkverkeer vervallen. “Het fietsen wordt ontmoedigd”, stelt Weyts.

De elektrische fiets is aan een opmars bezig. Naar schatting 25 tot 30% van de verkochte fietsen is een elektrisch model. Bellot vindt dat een positieve evolutie en wil de aankoop daarom aantrekkelijk maken. “Het kan een oplossing bieden voor de stedelijke, verzadigde gebieden en het is ook om gezondheidsredenen een ideaal vervoersmiddel”, zegt de mobiliteitsminister. Daarvoor zit hij samen met het kabinet van Volksgezondheid en Financiën. Wie al een exemplaar heeft aangeschaft, krijgt tot 31 december de tijd om alles in orde te brengen. “Maar er wordt nog volop onderhandeld om de regularisatieperiode met een jaar te verlengen tot eind 2017”, gaf de minister nog mee.

Verder wil Bellot de combinatie fiets en openbaar vervoer nog aantrekkelijker maken. Daarvoor wil hij 100.000 extra fietsenstallingen voorzien bij de NMBS-stations.