N-VA zet Vuye en Wouters uit partijbestuur

Vuye en Wouters beslissen pas na gesprek met De Wever over toekomst bij N-VA

Hendrik Vuye en Veerle Wouters worden uit het partijbestuur en het dagelijks bestuur van de N-VA gezet. Ze worden op non-actief gezet en staan dus niet langer aan het hoofd van de communautaire denktank van de N-VA.

Aanleiding is de scherpe kritiek van Vuye en Wouters op de partij. Ze dreigden ermee de N-VA te verlaten als N-VA het confederalisme in de koelkast zou houden.

“We spelen als een team en het is niet de bedoeling om spelers van het eigen team te tackelen en de rangen te openen”, heeft De Wever gezegd. Het partijbestuur heeft daarom beslist om de bijzondere opdracht van het duo op te schorten tot er een gesprek met de betrokkenen heeft plaatsgevonden “over het eigen functioneren”. Het gevolg is dat Vuye en Wouters voorlopig niet meer uitgenodigd worden voor het partijbestuur en het dagelijks bestuur.

Volgens de N-VA-voorzitter zijn er intern geen meningsverschillen “over wat het DNA van onze partij is”. “Het communautaire is voor ons altijd belangrijk, maar je speelt met de kaarten die je van de kiezer krijgt.”

Bart De Wever wil een gesprek met beide kamerleden en benadrukt dat ze niet uit de partij worden gezet. “Ik zie dat Bart De Wever een gesprek vraagt met ons, we zullen nadien pas beslissen over onze toekomst. Het zou niet correct en niet fair zijn om daar nu al uitspraken over te doen”, reageert Vuye, die zijn lot in elk geval wel verbindt aan dat van Wouters. Blijven of vertrekken zullen ze dus samen doen.

Vuye is verbaasd over de forse reactie op het weekendinterview in De Morgen. “Men moet dat interview toch eens goed lezen, niet enkel de krantenkoppen”, klinkt het. “Het is bovendien spijtig dat een communautaire denktank wordt opgericht maar vervolgens niet communautair mag communiceren.”