Organisatoren verwachten tot 15.000 deelnemers op manifestatie tegen CETA en TTIP

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen wordt in Brussel gemanifesteerd tegen de trans-Atlantische handelsakkoorden tussen de Europese Unie enerzijds en Canada (CETA) en de Verenigde Staten (TTIP) anderzijds. De betoging gaat om 17 uur van start en de organisatoren verwachten tussen 10.000 tot 15.000 deelnemers. Het CETA-akkoord tussen de EU en Canada is helemaal klaar en zit nu in de fase van de ondertekening. Op de Europees-Canadese top van 27 oktober hopen beide partijen de tekst officieel te kunnen tekenen. Over het TTIP-verdrag met de VS wordt nog volop onderhandeld. Begin oktober vindt in New York de vijftiende gespreksronde plaats.

Naar aanleiding van het Europees overleg dat vrijdag over CETA en TTIP plaatsvindt, wordt dinsdag een 'Stop CETA & TTIP Day' georganiseerd in Brussel. Om 16.30 uur blazen de deelnemers verzamelen aan metrohalte Kunst/Wet, om 17 uur vertrekken de manifestanten via de Wetstraat naar de Europese wijk. Een uurtje later moet aan het Schumanplein een grote flashmob plaatsvinden.

De organisatie vreest dat CETA het "paard van Troje" is, dat het als nog veel schadelijker beschouwde TTIP mogelijk zal maken. "Het zal Amerikaanse bedrijven volstaan om in Canada een filiaal te openen om toegang te krijgen tot de Europese markt. Zo zullen ze ook de geprivatiseerde geschillenbeslechting kunnen gebruiken die CETA creëert", klaagt Michel Cermak van CNCD 11.11.11, een van de tientallen organisaties achter de manifestatie en de beweging tegen de trans-Atlantische onderhandelingen.

In officiële middens wordt benadrukt dat er veel fabels de ronde doen over CETA en TTIP. "Het is echt niet omdat de Amerikanen iets vragen, dat ze het ook zullen krijgen", luidt het.

bron: Belga