Burgemeester Termont houdt slag om arm voor nieuwe betoging Voorpost

Burgemeester Termont houdt slag om arm voor nieuwe betoging Voorpost

De Gentse burgemeester Daniel Termont (sp.a) bekijkt “met de nodige reserve” een nieuwe aanvraag van de extreemrechtse volksnationalistische beweging Voorpost om op 5 november opnieuw aan het Van Beverenplein te betogen. Dat antwoordde hij na vragen van verschillende raadsleden over de relletjes met jongeren van Turkse afkomst tijdens een Voorpost-manifestatie van afgelopen zaterdag. De burgervader liet verstaan dat hij “niet elke maand over hetzelfde onderwerp op dezelfde plaats” een betoging wilde. Hij verduidelijkt wel dat hij pas een beslissing neemt als hij alle adviezen binnenkrijgt. Belangrijkste daarin is ongetwijfeld de lokale politie. Termont benadrukte wel dat het recht op betogen voor hem ‘heilig’ is. “Ook voor diegenen waarvan ik de mening niet deel”, klonk het.
Onder meer CD&V-fractieleider Veli Yüksel, maar ook Groen-raadslid Caroline Van Peteghem, stelden zich vragen over de locatie. “Ik begrijp de vraag”, zei Termont. “Maar als we zonder informatie over mogelijke veiligheidsproblemen een negatief advies geven, dan vraag ik me af of dat de toetsing door de Raad van State kan doorstaan.” De burgemeester wees er ook meermaals op dat mensen nu eenmaal betogen in de nabijheid van datgene waartegen ze actie voeren.
Wel haalde burgemeester Termont uit naar Voorpost. “Betogen met een Vlaamse vlag met daarop een masker van een varkenskop, dat is duidelijk provocerend. Wat heeft dat te maken met de boodschap tegen de toetreding van Turkije tot de EU?”
Termont wees ook nog de heethoofden, zowat honderd Gentse jongeren van Turkse origine, terecht, “die zich op de dag van de manifestatie niet gedragen hebben zoals het hoort”.
Dat sommige jongeren een teken van de Grijze Wolven maakten, zoals Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn meent gezien te hebben, wordt verder onderzocht, aldus nog Termont.

bron: Belga