Zet je sterker in de markt

Werkloze ingenieurs? Ja, ze bestaan. Maar geen nood. Met gerichte adviezen vinden ook zij hun job.

Uit een pilootproject van de VDAB samen met de Ingenieursvereniging IE-net blijkt dat intelligentie en een diploma niet iedereen aan een job helpen. “Zowel bij jongere als oudere ingenieurs ontbreken vaak de juiste soft skills. Ze zijn soms communicatief zwak, waardoor ze vaak net naast de job grijpen”, zegt Nancy Vercammen, algemeen directeur bij ie-net.
In het pilootproject worden jobzoekers geholpen door specialisten en een ervaren buddy. Deze helpen bij het oriënteren naar de juiste job, het opstellen van een kort en krachtig cv en het zoeken van stageplaatsen.
De lessen voor deze jobzoekers zijn interessant voor elke ingenieur die een job zoekt. “Zelf heb ik een communicatieopleiding na mijn ingenieursstudies gevolgd”, aldus Vercammen. Haar andere adviezen? “Begin al tijdens je studies te solliciteren. Wees in het begin niet te veeleisend. Leer Engels.”
Oudere ingenieurs die bijvoorbeeld getroffen worden door een herstructurering raadt ze aan om meteen na ontslag een nieuwe job te zoeken. “Velen willen eerst van een rustperiode genieten, om nadien te merken dat ze moeilijker aan de bak komen.” Ook zich als zelfstandige aanbieden kan helpen. Steeds meer bedrijven werven ingenieurs aan op zelfstandige basis.