Zelfrijdende auto lacht naar voetgangers

Zelfrijdende auto’s zijn vanzelfsprekend uitgerust met de nodige technologieën om te communiceren met andere voertuigen, stoplichten en verkeersborden. In Zweden zijn er nu ook auto’s opgedoken die non-verbaal kunnen communiceren met mensen van vlees en bloed.

Het Zweedse bedrijf Semcon AB is de eerste die op de proppen komt met dit soort auto’s. Zonder een menselijke bestuurder is het voor voetgangers immers moeilijk op te maken of ze veilig de straat kunnen oversteken. Voor acht op de tien voetgangers vormt dat een probleem: zij nemen het zekere voor het onzekere en wachten liever als ze een zelfrijdende auto het zebrapad zien naderen. Daarom heeft het Zweedse bedrijf het reguliere oogcontact met de bestuurder vervangen door een lachende mond op de voorkant van de wagen.

Het idee erachter is eenvoudig. Zodra de zelfrijdende auto een stopbord of verkeerslicht nadert en via de sensoren voetgangers opmerkt, verschijnt er een lachend gezichtje vooraan de auto. Zo weten de voetgangers dat de auto op een veilige afstand zal stoppen en dat ze met een gerust hart de straat kunnen oversteken.

Deze ‘Smiling Car’ is volgens Semcom AB slechts de eerste stap. Op termijn is het bedrijf van plan om de auto’s op verschillende manieren te laten interageren met hun omgeving.