Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten door IS

Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten door IS

De terreurgroep IS heeft naar eigen zeggen een gevechtsvliegtuig van het Syrische regeringsleger neergeschoten. Volgens berichten van het nieuwsagentschap Amaq, een spreekbuis van IS, werd het vliegtuig in de buurt van de Oost-Syrische stad Deir Ezzor uit de lucht gehaald. Bronnen bij het Syrische leger bevestigden het nieuws aan DPA. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de piloot van de MiG-21 omgekomen is. Nog volgens die vanuit Groot-Brittannië opererende ngo was het vliegtuig een bombardement aan het uitvoeren op IS-stellingen. De aanval maakte deel uit van een offensief om de jihadisten terug te dringen.

Gisteren had IS vooruitgang gemaakt tegen het Syrische leger nadat de door de VS geleide internationale coalitie stellingen van het leger had gebombardeerd. Volgens het Observatorium kwamen daarbij 90 regeringssoldaten om. De aanval duurde 40 minuten. De Verenigde Staten liet al weten dat het om een ongewilde aanval ging. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat de piloten dachten dat ze IS-doelen aan het bombarderen waren, en dat Rusland eerder op de dag ingelicht werd. “Toen werden geen bezwaren gemaakt”, aldus woordvoerder Peter Cook. Rusland wil van Washington nog altijd een grondige verklaring.De Australische autoriteiten meldden vanmorgen dat hun vliegtuigen deelnamen aan de operatie. “Hoewel de situatie in Syrië complex en dynamisch blijft, zou Australië nooit gekende Syrische regeringsdoelen treffen”, klonk het in een mededeling van het ministerie van Defensie.

De luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie hebben de spanningen tussen de VS en Rusland nog opgedreven, ruim een week nadat de twee landen een akkoord sloten over een staakt-het-vuren in Syrië.

bron: Belga