Zweedse justitie trekt Europees arrestatiebevel Julian Assange niet in

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Zweedse justitie trekt het Europees arrestatiebevel tegen de Australische klokkenluider Julian Assange niet in. De stichter van de onthullingswebsite Wikileaks had een Zweeds hof van beroep gevraagd het bevel, uitgevaardigd in 2010 in verband met een veronderstelde verkrachting van twee vrouwen - een misdrijf dat hij ontkent, in te trekken.

Maar volgens het Hof van Beroep in Stockholm blijft de Australiër verdacht van verkrachting. Bovendien bestaat "het risico" dat hij zich aan juridische vervolging of een veroordeling zou onttrekken.

Assange zit sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verschanst. Hij was naar de diplomatieke missie gevlucht nadat zijn beroep bij de Britse justitie tegen de uitlevering aan Zweden was afgewezen.

De man heeft nu al acht keer vergeefs geprobeerd het arrestatiebevel te laten intrekken. Hij heeft steeds gezegd dat een uitlevering aan Zweden ertoe zou leiden dat Stockholm hem aan de VS zou overdragen. Daar wacht hem een berechting wegens het laten lekken van enorm veel geheime documenten.

Bron: Belga